1. Lissabon

Op nummer 1: Lissabon! De kleurrijke hoofdstad heeft veel me er te bieden dan alleen een geweldig klimaat. De heuvelachtige stad barst van de verrassingen, zo vindt u midden in een drukke winkelstraat de Santa Justa lift (mét uitkijkpunt), waar u ook kijkt, u ziet de mooiste monumenten, de authentieke gele tram geeft een nostalgisch gevoel en de heerlijke Portugese keuken mogen we zeker niet vergeten!
Kijk hier voor onze tips.

2. Lourinhã

Lourinhã wordt al sinds mensenheugenis bewoond. In de regio Lourinhã werden de belangrijkste overblijfselen in Portugal gevonden die getuigen van de aanwezigheid van dinosauriërs – namelijk gefossiliseerde eieren met de respectievelijke embryo’s – die tentoongesteld zijn in het Gemeentelijk Museum. Op de heuvel waar de Arabieren een fort hebben gebouwd, dat later door de Christenen is herbouwd, is de kerk Igreja de Santa Maria do Castelo, een prachtig exemplaar van de gotische stijl uit de 14e eeuw, een bezoek waard! Deze plaats is één van de beste locaties om de diversiteit van de regio te bekijken, die behalve vruchtbare valleien met productieve landbouw, uitgestrekte wijngaarden en fruitboomgaarden, ook uitstekende stranden heeft. Sommige stranden zijn bijna niet toegankelijk en anderen zijn juist druk bezocht en heel kosmopolitisch.

3. Obidos (UNESCO)

In 1282 trouwde de Portugese koning Denis I met Isabel, de vorst schonk zijn bruid het geheel ommuurde vestingstadje Obidos omdat zij hier graag verbleef. Het stadje is in zijn geheel tot nationaal monument verklaard (UNESCO). De 13 meter hoge muren en de hoge ligging van het stadje geven u een goede indruk van zijn trotste verleden. Vroeg in de morgen of juist laat in de middag zijn de beste tijdstippen om door de smalle straatjes te wandelen, u loopt langs de pittoreske witte huisje voorzien van fleurige bloembakken. Deze stad is uw bezoek meer dan waard! Meer informatie.

4. Torres Vedras

Torres Vedras ligt op 50 km afstand van de hoofdstad Lissabon. De stad is vooral bekend om het fenomenale strand Santa Cruz, met een lengte van 20 km. U kunt hier genieten van de rust en een verfrissende duik in de Atlantische Oceaan nemen! In 2011 won Torres Vedras zelfs de ‘Quality Coast Award’. In Torres Vedras ligt ondermeer een golfbaan. Een leuke bijkomstigheid eind februari/ begin maart is de jaarlijkse carnavalstraditie. In deze weken verkleuren de straten van Torres Vedras met een feestelijke intocht.

5. Nazaré

Bij São Martinho do Porto is er een aangename kalme zee. Dit komt doordat de baai schelpvormig is en omheind is met heuvels en duinen. Deze kalme zee in combinatie met de duinen is het paradijs voor de kleinere kinderen. Ondanks de kalme zee is São Martinho do Porto ook geschikt om te surfen, zeilen en/of kanovaren. Buiten de baai is er ook genoeg te beleven! Er is bijvoorbeeld van dinsdag tot en met zondag een overdekte markt, met een breed scala aan overheerlijke groente, fruit en vis. Aan de oostzijde van de baai bevindt zich een haven en in het centrum kan er volop gegeten en gedronken worden in de kleine, sfeervolle restaurantjes.

6. Peniche 

De voormalige vestingstad is gevestigd op de punt van een schiereiland, het is sinds de 17e eeuw een zeer belangrijke vissershaven voor Portugal. Peniche was vroeger een eiland, maar is tegenwoordig vastgegroeid aan de Portugese kust. In dezelfde 17e eeuw werd het fort Fortaleza gebouwd aan de kant van haven, dit was ter verdediging van de haven en de stad. Het fort is voor verschillende doeleinden gebruikt, tijdens de dictatuur van Salazar werd het zelfs ingezet als staatsgevangenis. Tegenwoordig vindt u er een stadsmuseum en een visserijmuseum. U vindt er ondermeer een vuurtoren, waar u met een beetje geluk uitzicht hebt op de Berlenga Eilanden (zie punt 9). Daarbij kunt u ook een kijkje nemen in de prehistorische grot aan de zuidkust. In de befaamde grot zijn grote hoeveelheden objecten gevonden en tentoongesteld in het museum in Fortaleza. Dit mooie schiereiland met zijn boeiende geschiedenis mag u zeker niet aan u voorbij laten schieten! Meer informatie.

7. Wijngaard Bombarral

De wijnliefhebber zal het met ons eens zijn dat de wijnen uit Portugal beschikken over een volstrekt eigen en authentiek karakter. Deze wijnen worden gezien als een levende traditie. Wat de wijnen zo bijzonder maakt, is gebaseerd op een samenspel van diverse factoren: uitstekende natuurlijke condities, unieke inheemse druivesoorten en oude gebruiken gecombineerd met moderne productiemethodes. Wijnbouw komt vanouds in heel Portugal voor, van het hoge noorden tot het diepe zuiden, onder telkens wisselende natuurlijke omstandigheden. De variatie in smaken en stijlen is dan ook zeer groot en er is voor ieder wat wils. Rood, wit, rosé, mousserend, je vindt het er allemaal. Kenmerkend voor de meeste Portugese wijnen is dat ze gemaakt worden van meer dan één druivensoort, in iedere regio zijn dat weer verschillende wat zorgt voor een zeer gevarieerd aanbod. Op een halfuurtje rijden vindt u de wijngaard Bombarral waar u van harte welkom bent. De eigenaren van deze wijngaard reizen met u door de afgelopen 100 jaar van de Portugese wijn. Bezoek de website.

8. Pasteis de Belem

Alleen al voor de gebakjes moet je hier naartoe! Van de beroemde Pasteis de Belem moet je er toch minstens eentje gegeten hebben als je naar Lissabon afreist, maar bij slechts eentje zal het niet blijven. Het heerlijke met vanille gevulde bladerdeegtaartje smaakt altijd naar meer. Sinds 1837 worden ze gemaakt in Confeitaria de Belém, deze zaak is inmiddels beroemd om deze gebakjes. Dat is al van ver af te zien, want het is er druk, erg druk. Tot buiten staan mensen in de rij om een warm exemplaar te bemachtigen. Dagelijks gaan er zo’n 10.000 over de toonbank. Naast een pasteis de Belém scoren, is er in Belém zelf ook genoeg te doen. Het is namelijk de plek waarvandaan de Portugese zeevaarders hun reizen begonnen, zo startte Vasco da Gama hier zijn ontdekkingsreis naar India. Overal in Belém zie je monumenten en verwijzingen naar Portugals Gouden Eeuw. Ook een bezoekje waard is het klooster Mosteiro dos Jerónimos. De ornamenten en decoraties zijn ware meesterwerken. Wilt u vast een indruk krijgen van deze zoete lekkernij? Kijk dan eens op de website: http://www.pasteisdebelem.pt/

9. Berlenga Eilanden

De Berlenga Eilanden zijn zo’n 12 km vanaf het vasteland en is bereikbaar via een boot vanaf Peniche. De rotsige eilandengroep wordt tegenwoordig bewoond door: monniken, biologen en een vuurtorenwachter. Er is een fort gebouwd genaamd: Forte de Sao Joao Baptista en dient momenteel als hotel. Het fort is vroeger meerdere malen aangevallen door piraten en vijandelijke legers. Om een nog beter idee te vormen hoe bijzonder dit eiland is, kunt u met een motorbootje een rondleiding krijgen langs de meest merkwaardig, gevormde stenen en rotsen.

10. Kidzania

Kidzania is een park speciaal gericht op kinderen tussen de 3-15 jaar oud. In het park is een stad nagebouwd waar kinderen zelf de baas zijn. Zij hebben de keuze tussen het beoefenen van wel 60 beroepen, u kunt het zo gek niet bedenken of het is hier aanwezig. Kinderen kunnen zelf werken op het vliegveld, politiebureau en voor de tv. Met het verrichte werk, verdienen zij weer geld, die zij in één van de aanwezige fictieve winkels kunnen spenderen. Zo richt Kidzania zich tot kinderen voor het meegeven van de gewenste normen en waarden in een gemeenschap. Staat uw kind al te popelen om Kidzania een bezoekje te brengen, voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar: http://www.kidzania.pt/

Overtuigd van Portugal? Boek nu uw verblijf…